Наша адреса: вул. Св. Йоана Павла II, 3      

«СПІВЕЦЬ ПОЛІСЬКОГО КРАЮ»


85 років від дня народження Олексія Євменовича Опанасюка – українського письменника, громадського діяча Житомирщини.

Народився Опанасюк О.Є. 29 березня 1936 року в селі Дубрівка Брусилівського району Житомирської області у великій селянській родині.

З 1980 до 2003 року Олексій Євменович очолював письменницький осередок у Житомирі, виконуючи обов'язки голови Житомирської обласної організації Спілки письменників України. Окрім цього, активно займався громадською діяльністю – член Української Ради Миру, заступник голови Всеукраїнського товариства Івана Огієнка та обласної ради Конгресу Української інтелігенції, кілька років – курінний отаман Житомирського Козацького коша.

Олексій Євменович Опанасюк по праву належить до покоління літераторів, котрих прийнято називати «шістдесятниками». Це письменник, котрий долею покликаний зробити історико-літературний епос про значущі і маловідомі події з життя поліщуків, що близькі для нього за містом і часом.

Його книги – синівська любов до краю де народився, висока моральна краса його людей, їхні славні подвиги у роки війни та тяжку повоєнну годину.

В 1975 році вийшла художньо-документальна повість Опанасюка «Копище» — розповідь про село, спалене разом з людьми за опір німцям в роки Другої світової війни.

У книгу «Спитай у беріз при долині» ввійшли: повісті «Жайворонкова кладка», «Спитай у беріз при долині» присвячені мужній боротьбі народних месників в роки війни, а також кращі оповідання про прекрасний поліський край.

Книга «Житичі». Цією книгою письменник засвідчує свою глибоку причетність до рідного краю, де народився і виріс, до земляків, котрі і на шляхах жорстокого лихоліття не розгубили душевної щедрості і доброти.

Книгу «Іван Огієнко та літописний Воздвижень з його окресами» письменник присвятив видатному земляку – подвижнику, письменнику, мовознавцю і духовній особі Івану Огієнку – Митрополиту Іларіону.

За значний внесок у розвиток культури Житомирщини Указом Президента України Опанасюк О.Є. у 2002 році удостоєний звання «Заслужений працівник культури України.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Писемні пам'ятки України

«ЛЮДИНА З ІМЕНЕМ ДНІПРА»

«РОСЛИННІ СИМВОЛИ В ТВОРЧОСТІ Т. Г. ШЕВЧЕНКА»