Наша адреса: вул. Св. Йоана Павла II, 3      

«ДІККЕНС І ЙОГО РІЗДВО»

 

«Різдвяна пісня у прозі» (А Christmas Carol) Чарльза Діккенса – одна із найвідоміших, найпопулярніших і найулюбленіших книг для новорічних та різдвяних свят в цілому світі. Однак, історія самої книги не менш цікава, ніж її прекрасна і повчальна оповідь. Тож в цей передсвятковий час розповімо декілька цікавинок про книгу, без якої сьогодні важко уявити Різдво.


                       

Перше видання «Різдвяної пісні», 1843 р.

Чарльз Діккенс написав «Різдвяну пісню» лише за 6 тижнів.

Діккенс почав писати «Різдвяну пісню» у жовтні 1843 року і завершив її через 2 місяці – саме до свята.

                        


Перша публікація «Різдвяної пісні» удостоїлася лише однієї рецензії.

Її опублікував журнал The Knickerbocker у 1844 році. Закінчувалася вона словами: «І як висновок скажемо лише три слова тим, хто прочитав нашу статтю: Прочитайте Цю Книжку!»

                                       

Через книгу Діккенс подав до суду на одну із бібліотек

Бібліотека Parley’s Illuminated незаконно роздрукувала книгу через два місяці після її публікації. Діккенс подав до суду через цей випадок і виграв справу, однак змушений був заплатити 700 фунтів судового збору. Сьогодні ця сума становила б понад 60 000 англійських фунтів.

Через декілька тижнів після публікації «Різдвяну пісню» адаптували для сценічної постановки.

40 вечорів у Лондоні показували театральну виставу «Різдвяна пісня», адаптовану Едвардом Стерлінгом. Після цього постановку показали у Нью Йорку.

«Різдвяна пісня» – одна із найпопулярніших книг всіх часів і десятиліттями отримувала нові екранізації.

На великому екрані «Різдвяна пісня» з’являлася понад 20 разів, включаючи 6-хвилинну версію 1901 року. На сьогодні останньою адаптацією діккенсівської класики є анімаційний фільм Роберта Земекіса 2009 року.

Так буває – хоч , ясна річ вкрай нечасто, - що книжка, яку письменник створив для заробітку, розраховуючи на отримані за неї гроші вирішити якісь особисті чи домашні проблеми, у висліді виявляється якщо не головним, то принаймні одним із головних творів його життя.

… Утім, як не парадоксально для такого популярного твору , очікуваних грошей на ньому Діккенс так і не заробив. Натомість заробив він набагато більше: велику любов не лише на батьківщині, а у всьому світі. Любов, яка протрималась і досі – і ще довго, слід гадати, горітиме в серцях читачів.

Зокрема й українських.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Писемні пам'ятки України

«ЛЮДИНА З ІМЕНЕМ ДНІПРА»

«РОСЛИННІ СИМВОЛИ В ТВОРЧОСТІ Т. Г. ШЕВЧЕНКА»